YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN OKUMA ÖNERİLERİ

 

Bu kısımda kişisel gelişim dünyasına yeni girmek isteyenlere ve sık sık kişisel gelişim kitabı okuyup da istediği verimi alamayanlara taktikler verilmektedir.

1. İki türlü kişisel gelişim kitabı vardır; birincisi telkin veren kitaplar ikincisi de teknik öğreten kitaplar. Telkin veren kitapta size ne yapmanız gerektiği aktarılır ancak nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi verilmez. Bu tür kitaplar genellikle ince olur. Oysa ikinci grup kitaplar telkinin ötesine geçerek teknik öğretirler. Bundan dolayı da genellikle kalın olurlar. Bu alanda hiç bilgisi olmayanlar önce 'doğru işi yapmak' için telkin kitabı almalılar. Yeterince bilgi sahibi olunca da 'işi doğru yapmanın yolunu' anlatan teknik kitaplar okumalılar.

2. Kişisel gelişim kitaplarında yapmanız istenen uygulamaları hemen yapın. Teoriyi egzersizden ayırmadan hemen uygulayın. Aksi takdirde teorik bilgi de kaybolur. Sizin amacınız bilmek değil yapabilmek. O halde bilgiyi beceriye çevirmelisiniz. Bunun yolu da bolca uygulama, pratik egzersiz yapmaktır.

3. Öğrendiklerinizi gündelik hayatta kullanın. Gündelik hayatınıza soktuğunuz bir bilgi hayatınızın parçası haline gelir ve hatırlamak için çaba harcamanız gerekmez.

4. Öğrendikleriniz içerisinden en çok ihtiyaç duyduğunuz ve en çok inandırıcı bulduğunuz bir teknik, taktik ya da uygulamadan başlayın. Onu öğrenin ve kullanın. Sonuç aldıkça kendiliğinden diğer teknikleri de öğrenmek ve kullanmak için motive olacaksınız.

5. Kişisel gelişim kitaplarını uykusuzken, otobüste giderken, uyumadan önce, ya da iş arasında okumayın. Bunalımda bulunduğunuz anlarda bu kitaplara sarılıp iyi günlerinizde bir köşeye atmayın! Beyninizin tamamen boş olduğu, hiçbir yoğunluğunuzun olmadığı kendinizi iyi ve güçlü hissettiğiniz günlerde, mümkün ise hafta sonlarında bu tür kitapları okuyun.

6. Tekniklere karşı negatif değil pozitif perspektiften bakın. Öğrendiğiniz yeni bir tekniğin nerede işe yaramayacağını değil o tekniği nerede, hangi durumda kimlere karşı kullanabileceğinizi düşünün.

7. Mümkünse bir kişisel gelişim grubu kurun. Uygulamaları toplu olarak yapmak eğlendirici ve geliştirici olabilmektedir.

8. Öğrendiğiniz teknikleri sevdiğiniz ve kişisel gelişiminize katkıda bulunmak istediğiniz insanlara öğretiniz. Öğrenmenin en iyi yolunun öğretmek olduğunu bilirsiniz.

9. Teknikleri sık sık kullanarak alışkanlık haline getirin. Atalarımız "Koça boynuzu ağır gelmez" demiş. Başarı için gerekli yeteneklere alışkanlık düzeyinde sahip olursanız başarılı olmak için harcadığınız çabayı hissetmezsiniz.

10. Kendinizi geliştirmeniz gereken konuda iddialı konuşun. Örneğin hızlı okuyamıyorsanız, hızlı okuma adlı kitabı da okumaya üşeniyorsanız çevrenize 'ben çok hızlı okuyorum' diye iddia edin. Sizi kendinizi geliştirmek zorunda bırakacaklardır. Kendinizi o tekniği öğrenmeye maruz bırakın, mecbur edin.

Mümin Sekman